AI-genereret præregistrering af on-site biodiversitet

Biodiversitet er et relativt nyt emne i bygge- og anlægsbranchen, hvor flere og flere virksomheder har brug for overblik og data på deres grønne områder, så de kan afrapportere og sætte mål for fremadrettede biodiversitetsindsatser.  

Gismap, Fælleshaven, BUUS, idverde, Care4Nature, Biocircular og ConTech Lab udvikler i fællesskab en prototype på et digitalt værktøj, der letter arbejdet med præregistrering og dokumentation af on-site biodiversitet.  Med værktøjet kan både bygherrer, rådgivere, entreprenører og drift (f.eks. anlægsgartnere) få et hurtigt overblik over biologiske elementer og sætte mål for indsatser, der kan forbedre biodiversiteten på områder, de råder over.  

Værktøjet er primo 2025 på prototype-niveau og tilgængeligt for branchen via teknologivirksomheden Gismap, der er en del af projektgruppen. Projektgruppen afprøver værktøjet og arbejder løbende på at digitalisere og effektivisere registrering af on-site biodiversitet yderligere. Værktøjet har ifm. indledende tests vist lovende resultater som screeningsværktøj, og det er planen at værktøjet bringes i spil i feltsæsonen 2025. 

Baggrund

Vi oplever stor efterspørgsel i byggebranchen efter digitale løsninger, der kan gøre det lettere og hurtigere, og også mere omkostningseffektivt, at kortlægge biodiversitet på en matrikel. Virksomheder kan drage stor nytte af at få et hurtigt, samlet overblik over alle deres matrikler, som kan vise hvordan biodiversiteten har det og om der er områder, der skal have særligt fokus og kræver hurtig handling.  

Branchen har også efterspurgt løsninger der gør det muligt at følge biodiversiteten løbende, sådan at arbejdet med at forbedre biodiversiteten bygger på opdaterede data og kan indgå som en fast og tilbagevendende proces i en virksomheds årsrapport. 

De øgede krav om bæredygtighedsrapportering påvirker mange virksomheder i byggebranchen allerede nu, og efterspørgslen efter valide data til at dokumentere og rapportere er derfor også stor. 

Projektets formål

Formålet med projektet er at etablere et webbaseret værktøj, som integrerer offentligt tilgængelige data. Platformen skal give virksomheder, som arbejder med vedligeholdelse af grønne områder, bedre adgang til og overblik over relevante data om biodiversitet, hvilket vil understøtte det daglige arbejde med at registrere, vedligeholde og udvikle grønne områder.

Denne tilgang vil ikke blot forbedre kvaliteten af vedligeholdelsen, men også støtte virksomhederne i at overholde de stigende krav om biodiversitetsbeskyttelse.

Desuden vil projektet kunne medvirke til at styrke den digitale omstilling i bygge- og anlægsbranchen og sikre bedre indblik i, hvordan naturressourcer forvaltes.

Projektet sigter mod en løsning, der gør det muligt for bygge- og anlægsbranchen at få et bedre overblik over biodiversitet i et givent område - hjemme fra skrivebordet. 

Hvad kan værktøjet? 

Det AI-baseret værktøj (prototype) kombinerer offentlige data fra f.eks. flyfotos, højdemodeller og arter.dk og gør det muligt at lave en analyse af et areal, med en række arealklasser, på enhver dansk matrikel og sikre et solidt datagrundlag for virksomheders arbejde med at vedligeholde og udvikle biodiversitet.  

I de tilfælde, hvor der er behov for at lave feltregistreringer, kan værktøjet bruges til at planlægge og kvalificere egne feltregistreringer. 

Værktøjet giver med andre ord brugerne et solidt datagrundlag for deres arbejde med biodiversitet. Det skaber overblik og sætter tal på nuværende biologiske elementer, og værktøjet letter derved også arbejdet med at sætte nye mål for fremadrettede biodiversitetsindsatser.  

Desuden udgør datagrundlaget relevant input til CSRD-rapportering, hvor virksomheder f.eks. angiver, hvad de råder over af hhv. bebyggede og beplantede arealer.  

 

Hvordan bruger man det? 

I værktøjet kan du markere matrikler på et kort og derefter trække relevante oplysninger ud, som kan bruges til arealdække-analyse. Det kan være oplysninger om f.eks. areal, habitattyper, biomasse m.m. for specifikke, afgrænsede områder. 

I videoen demonstrerer Gismap, hvordan værktøjet virker.

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål eller input til projektet? Så ræk ud til innovationskonsulent, Dan Skovgaard Jensen - eller tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du løbende vil blive opdateret, når der er nyt om projektet