Sammen med 5-6 andre kolleger er Jacob Juel Larsen, senior konstruktør og byggeøkonom hos Dorte Mandrup A/S i fuld gang med Beskrivelsesværktøjet 2.0 og har konkrete erfaringer fra flere projekter – blandt andet Campus Mærsk. Alt i alt er værktøjet fuldt ud anvendeligt – også på et rigtigt projekt fra virkelighedens verden - er konklusionen.
Krav om Beskrivelsesværktøjet 2.0 i Udbudsmaterialet
Ifølge Jacob Juel er det en nødvendighed at bruge Beskrivelsesværktøjet 2.0. Blandt andet fordi det i stigende grad bliver skrevet ind som et krav i udbudsmaterialet:
"Det er ved at være en nødvendighed at bruge det nye beskrivelsesværktøj, hvis vi som arkitektfirma skal kunne leve op til branchens forventninger. Og vi vil hellere være lidt på forkant end på bagkant”.
Ifølge Jacob Juel giver det god mening at være med til at understøtte en struktureret og ensartet tilgang til beskrivelsesarbejdet på tværs af branchen - blandt andet fordi det sikrer en mere kritisk gennemgang af beskrivelsesmaterialet.
"Det tvinger os til at tage nøje stilling til, hvilke informationer, der skal med i den enkelte beskrivelse. Jeg tænker, at det i sidste ende øger kvaliteten. Men alle skal vænne sig til en ny logik og en ny måde at bruge beskrivelsesmaterialet på. Derfor forventer jeg også at slutbrugeren – som jo er entreprenøren – også skal lære, at materialet er struktureret anderledes,”
Basisbeskrivelserne i B1.000 bliver ikke længere opdateret og hvis man derfor bliver ved med at bruge dem, er der alt andet lige højere risiko for at lave fejl. Det er, som Jacob Juel siger, nok også derfor bygherrerne for alvor begynder at stille krav om at bruge Beskrivelsesværktøjet 2.0.
Beskrivelsesværktøjet 2.0 kan sagtens tages i brug
Erfaringen hos Dorte Mandrup A/S er, at værktøjet kan tages i brug på et rigtigt byggeprojekt. Ikke desto mindre har man et par forbedringsønsker, der kan gøre arbejdet med beskrivelserne lidt lettere at komme i gang med:
"Vi har fx foreslået Molio at udvikle standardparadigmer for forskellige typer projekter (nybyg/transformation/udskiftning/renovering), der kan hjælpe brugere med at starte et sted, hvor der allerede er foretaget en udvælgelse af beskrivelser. Det ville gøre det lettere at komme i gang, siger Jacob Juel fra Dorte Mandrup A/S."
Læs mere om Beskrivelsesværktøjet 2.0 her