Beskrivelsesværktøjet 2.0

Dorte Mandrup A/S: Derfor er vi i fuld gang med Beskrivelsesværktøjet 2.0

Hos Dorte Mandrup A/S bliver Beskrivelsesværktøjet 2.0. brugt i flere projekter. På trods af en stejl indlæringskurve står det klart, at det er en investering i fremtidig kvalitet og effektivitet i beskrivelsesarbejdet. "Vi vil hellere være lidt på forkant end på bagkant," lyder det fra tegnestuen.

Sammen med 5-6 andre kolleger er Jacob Juel Larsen, senior konstruktør og byggeøkonom hos Dorte Mandrup A/S i fuld gang med Beskrivelsesværktøjet 2.0 og har konkrete erfaringer fra flere projekter – blandt andet Campus Mærsk. Alt i alt er værktøjet fuldt ud anvendeligt – også på et rigtigt projekt fra virkelighedens verden - er konklusionen.

Krav om Beskrivelsesværktøjet 2.0 i Udbudsmaterialet 

Ifølge Jacob Juel er det en nødvendighed at bruge Beskrivelsesværktøjet 2.0. Blandt andet fordi det i stigende grad bliver skrevet ind som et krav i udbudsmaterialet: 

People
"Det er ved at være en nødvendighed at bruge det nye beskrivelsesværktøj, hvis vi som arkitektfirma skal kunne leve op til branchens forventninger. Og vi vil hellere være lidt på forkant end på bagkant”.

Ifølge Jacob Juel giver det god mening at være med til at understøtte en struktureret og ensartet tilgang til beskrivelsesarbejdet på tværs af branchen - blandt andet fordi det sikrer en mere kritisk gennemgang af beskrivelsesmaterialet.

"Det tvinger os til at tage nøje stilling til, hvilke informationer, der skal med i den enkelte beskrivelse. Jeg tænker, at det i sidste ende øger kvaliteten. Men alle skal vænne sig til en ny logik og en ny måde at bruge beskrivelsesmaterialet på. Derfor forventer jeg også at slutbrugeren – som jo er entreprenøren – også skal lære, at materialet er struktureret anderledes,”

Basisbeskrivelserne i B1.000 bliver ikke længere opdateret og hvis man derfor bliver ved med at bruge dem, er der alt andet lige højere risiko for at lave fejl. Det er, som Jacob Juel siger, nok også derfor bygherrerne for alvor begynder at stille krav om at bruge Beskrivelsesværktøjet 2.0. 

Beskrivelsesværktøjet 2.0 kan sagtens tages i brug

Erfaringen hos Dorte Mandrup A/S er, at værktøjet kan tages i brug på et rigtigt byggeprojekt. Ikke desto mindre har man et par forbedringsønsker, der kan gøre arbejdet med beskrivelserne lidt lettere at komme i gang med: 

"Vi har fx foreslået Molio at udvikle standardparadigmer for forskellige typer projekter (nybyg/transformation/udskiftning/renovering), der kan hjælpe brugere med at starte et sted, hvor der allerede er foretaget en udvælgelse af beskrivelser. Det ville gøre det lettere at komme i gang, siger Jacob Juel fra Dorte Mandrup A/S."

Læs mere om Beskrivelsesværktøjet 2.0 her

Dorte Mandrup A/S

1. Indlæringskurven er stejl, men meningsfuld.

Det tog ekstra tid i starten, og vi skulle holde tungen lige i munden, men det giver god mening, når man kommer i gang. Systemets mere detaljerede opbygning betyder, at informationerne bliver spredt ud på flere punkter, hvilket er er forvirrende i starten, men det sikrer en grundigere gennemgang af materialet.

2. Mindre overflade mere dybde

Der er enkelte funktioner, som man savner, når man starter op på 2.0. ”Forudgående” og ”Efterfølgende” arbejder er fx spredt (fra kap. 4) ud over flere punkter. Det koster noget på overblikket. Men til gengæld er du nu tvunget til at gå i dybden og være meget mere specifik og præcis, når du angiver de enkelte opmærksomhedspunkter. Så selvom det kan være irriterende, at det ikke er samlet på samme måde som før, så er det med til at løfte kvaliteten, så færre ting forhåbentligt falder mellem stolene.

3. Forberedelse og timing er afgørende

Beskrivelsesarbejdet skal startes rettidigt, hvor overblikket/omfanget klarlægges i starten af udbudsfasen. Det er vigtigt for at sikre en mere strømlinet og mere effektiv proces. Det fungerer derfor godt for os at have en ”beskrivelsesredaktør”, som sikrer en rød tråd gennem beskrivelserne og en ensartethed på tværs af projekter.

4. Teamwork løfter beskrivelsesarbejdet bedst

De projekterende på de enkelte sager udarbejder selv hele eller dele af beskrivelserne. Det er med andre ord i høj grad teamwork og en fælles indsats, understøttet af redaktøren at sikre den røde tråd gennem alle vores beskrivelser. Denne måde at arbejde på er mindre sårbar og det betyder, at vi løfter beskrivelsesarbejdet i flok fremfor at centrere kompetencerne hos få specialiserede medarbejdere.

5. Genbrug sparer tid

Vi kan allerede se de lavthængende frugter i form af beskrivelser, som kan tilpasses og genbruges fra projekt til projekt. Derfor giver det også god mening at være grundig fra starten.

Nikolaj Sælger

Lad Molio skræddersy en løsning efter dine behov